De gemeenteraad is op voorstel van Wethouder Meulenkamp accoord gegaan met de doelstelling om Hof van Twente in 2035 energie neutraal te laten zijn. In de beleidsnota “grootschalige duurzame energiebronnen” wordt gestreefd naar grootschalige opwekking van windenergie in de Hof van Twente. Wethouder Meulenkamp heeft in zijn vorige baan als baas bij het bedrijf ROM3D te maken gehad met dit onderwerp en kan zo zijn kennis en oude contacten goed gebruiken.
Duurzame winst
Hof van Twente geeft jaarlijks veel uit aan energie en zou dat graag zelf opwekken met duurzame projecten die tevens winst opleveren. Die winst zou dan weer ten goede kunnen komen aan anderen, aan boeren, inwoners, buurtschappen en ondernemingen in Hof van Twente. En dat draagt weer bij aan een gezonde economie. Zo staat te lezen in de gemeentelijke stukken. Maar deze duurzame projecten zijn nu (nog) verliesgevend. Er moet veel subsidie bij. De “winst” komt uit “oversubsidiëring”, meer subsidie dus dan strikt noodzakelijk is om het project rendabel te maken. En zo kunnen velen mee eten uit de subsidieruif.
Smeergeld?
Wolff Windenergie Nederland (WNW), de projectontwikkelaar die graag enorme windmolens in de gemeente wil neerzetten stelt zo €5000,- per jaar per windmolen beschikbaar aan omwonenden. Maar dit kan ook worden gezien als smeergeld om protesten van omwonenden die last van het geluid krijgen, de kop in te drukken. Het lawaai van de molens wordt immers tot 2 Km afstand als zeer hinderlijk ervaren.
Geld tekort
We zien dat de overheid geld tekort komt voor onderwijs, zorg, defensie, politie enz. Er zal steeds kritischer naar subsidies worden gekeken. Het is beter om de economie van Hof van Twente niet daarvan afhankelijk te laten zijn. Beter kunnen de boeren direct worden geholpen zonder windmolens te plaatsen. Dat bespaart dan verliezen aan werkgelegenheid en aan toeristenbelasting door het wegblijven van de toeristen door de overlast van windmolens in het (nu nog) fraaie toeristische landschap van Markelo.
Ir. H.A. Stork
4407 Comments